Recepty
Ingredience (6 porce/porcí)
- 1 perlička o váze asi 2 kg, rozporcovaná na 8 částí
- 800 g čerstvé dýně
- 2 lžíce dijonské hořčice
- kůra a šťáva ze 2 citronů
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř, oregano, rozmarýn, muškátový oříšek
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180-190 °C (plynová 6-7 stupeň). Zapékací nádobu vymažte olejem. Dýni oloupejte a odstraňte semínka, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a vložte je do zapékací nádoby. Dýni pokropte olejem, posypte nakrájenými bylinkami a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pečte v troubě asi 30 minut. V polovině pečení plátky dýně opatrně otočte.
Příprava perličky:
Jednotlivé porce perličky vložte v nepřilnavé pánvi na 6 minut z každé strany pod gril. Kůže musí být dobře propečená. Hořčici, citronovou kůru a šťávu smíchejte a ochuťte pepřem. Perličku vyndejte z pánve a vložte do zapékací nádoby, kterou vymažte jednou lžičkou oleje. Perličku potřete hořčičnou směsí a pečte 20 minut. Do nejsilnějšího kusu masa zapíchněte jehlu a pokud vyteče průhledná šťáva, maso je hotové. Podávejte spolu s pečenou dýní.
Nutriční tipy
Hladinu draslíku snížíte tím, že nakrájenou dýni nejprve na 2 hodiny namočíte do vlažné vody a necháte louhovat, poté slijete vodu a pokračujete dle postupu v receptu.