Recepty

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 1 perlička o váze asi 2 kg, rozporcovaná na 8 částí
  • 800 g čerstvé dýně
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kůra a šťáva ze 2 citronů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř, oregano, rozmarýn, muškátový oříšek

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie305 kcal
Tuky16 g
Sodík175 mg
Sacharidy6 g
Bílkoviny35 g
Fosfor350 mg
Draslík910 mg
Tekutiny212 ml

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 180-190 °C (plynová 6-7 stupeň). Zapékací nádobu vymažte olejem. Dýni oloupejte a odstraňte semínka, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a vložte je do zapékací nádoby. Dýni pokropte olejem, posypte nakrájenými bylinkami a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pečte v troubě asi 30 minut. V polovině pečení plátky dýně opatrně otočte.

Příprava perličky:
Jednotlivé porce perličky vložte v nepřilnavé pánvi na 6 minut z každé strany pod gril. Kůže musí být dobře propečená. Hořčici, citronovou kůru a šťávu smíchejte a ochuťte pepřem. Perličku vyndejte z pánve a vložte do zapékací nádoby, kterou vymažte jednou lžičkou oleje. Perličku potřete hořčičnou směsí a pečte 20 minut. Do nejsilnějšího kusu masa zapíchněte jehlu a pokud vyteče průhledná šťáva, maso je hotové. Podávejte spolu s pečenou dýní. 

 

 

Nutriční tipy

Hladinu draslíku snížíte tím, že nakrájenou dýni nejprve na 2 hodiny namočíte do vlažné vody a necháte louhovat, poté slijete vodu a pokračujete dle postupu v receptu.