Recepty

Ingredience (8 porce/porcí)

Olivová focaccia:

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 150 ml vlažné vody
  • 500 g mouky
  • 2 lžíce oliv

 

Na potření:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného sýra (např. parmazánu)
  • 1 lžička najemno nakrájeného rozmarýnu

 

Rajčatovo-rozmarýnové máslo:

  • 100 ml vody
  • 25 g sušených rajčat
  • 1/4 stroužku česneku
  • 1/2 lžíce paprikových vloček
  • 1/2 lžíce najemno nakrájeného rozmarýnu
  • 125 g změklého másla

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie400 kcal
Tuky20 g
Sodík293 mg
Sacharidy46 g
Bílkoviny9 g
Fosfor120 mg
Draslík158 mg
Tekutiny47 ml

Postup přípravy

Droždí smíchejte s 5 lžícemi vlažné vody a 2 lžícemi mouky a nechte ½ hodiny stát na teplém místě, kde není průvan. Mezitím najemno nakrájejte olivy. Po 30 minutách by se měly objevit v drožďové směsi bubliny. Smíchejte směs se zbylou moukou, 100 ml vlažné vody, ½ vejce a 100 ml olivového oleje a uhněťte jemné těsto. Pokud je to nutné, přidejte trochu mouky nebo vody. Vmíchejte najemno nakrájené olivy. Těsto rozválejte na plech a propíchejte vidličkou (nebo můžete rozválet několik placek místo těsta vcelku). Těsto pokapejte olivovým olejem a posypte rozmarýnem a nastrouhaným sýrem. Pak nechejte dalších 15 minut odstát. Vložte do předehřáté trouby (200 °C) na druhý rošt od spodu a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova.

Příprava másla: Vodu přiveďte k varu. Sušená rajčata spařte ve vařící vodě, pak je vymačkejte a nakrájejte najemno. Oloupejte a najemno nakrájejte česnek a cibuli. Připravené ingredience a koření přidejte do změklého másla, promíchejte vidličkou a vložte do lednice.

Nutriční tipy

Vzhledem k tomu, že naložené olivy mají vysoký obsah soli, měli byste použít skutečně jen malé množství. Dle našeho receptu již není potřeba přidávat do těsta sůl, neboť olivy mají samy o sobě výraznou chuť.