Recepty

Ingredience (24 porce/porcí)

  • 225 g rozinek
  • 2 lžíce brandy
  • 110 g pekanových ořechů (nebo vlašských ořechů)
  • 110 g kandovaného nahrubo nakrájeného ananasu
  • 175 červených, zelených a žlutých kandovaných nahrubo nakrájených třešní
  • 110 g kandované kůry
  • 50 g nadrobno nakrájené anděliky
  • 50 g nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
  • nastrouhaná kůra ze středně velkého pomeranče
  • nastrouhaná kůra ze středně velkého citronu
  • 225 g margarínu
  • 225 g cukru krupice
  • 4 střední vejce (290 g)
  • 280 g prosáté hladké mouky

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie232 kcal
Tuky10 g
Sodík30 mg
Sacharidy31 g
Bílkoviny3 g
Fosfor48 mg
Draslík143 mg
Tekutiny18 ml

Postup přípravy

Večer před přípravou dezertu vložte rozinky a brandy do velké mísy, přikryjte a nechte přes noc marinovat. Kulatou pečící formu o průměru 20 cm nebo čtvercovou o průměru 18 cm vymažte a vyložte dvojitou vrstvou pergamenového papíru. Předehřejte troubu na 170 °C. K rozinkám přidejte zbývající kandované ovoce, kůru a oříšky. V jiné velké míse ušlehejte margarín a cukr do světlé nadýchané hmoty. V další míse rozšlehejte vejce a přidejte je postupně do směsi s cukrem. Dobře prošlehejte pokaždé, když přidáte trochu směsi. Poté opatrně přidejte prosátou mouku, ovoce a oříšky. Směs přelijte do pečící nádoby, uhlaďte zadní stranou lžíce a formu vložte do trouby.

Koláč pečte hodinu na 170 °C. Pak jej překryjte dvojitou vrstvou pergamenového papíru, teplotu snižte na 150 °C a pečte další 2 hodiny. Koláč je hotový, jakmile se začne odlepovat od stran pečící nádoby směrem do středu.

Nutriční tipy

Do těsta můžete přidat lžičku směsi koření (skořice, muškátový oříšek, nové koření). Koláč můžete nechat ve formě, dokud úplně nevychladne. Poté odstraňte a zabalte ho do dvojité vrstvy pergamenového papíru, než jej umístíte do vzduchotěsné nádoby. Tento koláč obsahuje poloviční množství draslíku než běžné ovocné koláče. Tento dezert rozdělíte cca na 24 kousků.