Recepty

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 300 g hrušek
  • 3 vejce
  • 90 g margarínu na pečení
  • 120 g mouky
  • 100 ml speciálního slazeného prášku do pečiva nebo 2 lžičky (10 g) umělého sladidla
  • 1 sáček do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie228 kcal
Tuky14 g
Sodík493 mg
Sacharidy20 g
Bílkoviny5 g
Fosfor265 mg
Draslík127 mg
Tekutiny64 ml

Postup přípravy

V míse smíchejte rozšlehaná vejce se sladidlem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový extrakt a skořici. Margarín lehce rozpusťte. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na čtvrtky. Do těsta přidejte margarín a hrušky. Formu na koláč vymažte a vlijte do ní těsto. Pečte asi 45 minut na 150 °C (stupeň č. 5) a občas koláč zkontrolujte!

Nutriční tipy

Hruška je ovoce obzvláště bohaté na vlákninu. Její charakteristickou schopností je stimulace střev - zrychluje pohyb ve střevech a pomáhá při zácpě. Tento dezert splňuje nutriční požadavky na vyvážený příjem soli, fosforu a draslíku. Pamatujte prosím, že obsah fosforu můžete výrazně snížit, nahradíte-li prášek do pečiva jedlou sodou na pečení nebo práškem do pečiva bez fosfátů.