Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 500 g hlávkové kapusty
- Sůl
- 1 cibule, přibl. 40 g
- 80 g másla
- 100 ml šlehačky (30 % tuku)
- 100 ml mléka
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Trocha bramborové kaše v prášku (přibl. 4 lžíce)
- 25 g sekaných vlašských ořechů
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Kapustu omyjte a odřízněte z ní košťál. Nadrobno ji nakrájejte a vložte ji na 4 minuty do vroucí vody. Potom vodu slijte a kapustu propláchněte studenou vodou (čím studenější vodu použijete, tím zelenější kapusta zůstane) a nechte dobře okapat.
Cibuli najemno nakrájejte a zpěňte ji na 30 g másla, aby zesklovatěla.
Přilijte šlehačku a mléko, přiveďte k varu a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Přidejte kapustu, 1 minutu povařte a podle chuti zahustěte trochou bramborové kaše v prášku.
V malém rendlíku nechte lehce zhnědnout 50 g másla. Přidejte nasekané vlašské ořechy a podávejte spolu s kaší.
Nutriční tipy
Chcete-li recept obměnit, použijte bílé zelí nebo větší podíl brambor. Suroviny samozřejmě nezapomeňte dobře proprat, aby se snížil obsah draslíku.