Recepty
Ingredience (7 porce/porcí)
- 350 ml kuřecího vývaru
- 125 g rýže na risotto
- 125 g mozzarelly, nakrájené na 12 stejných kousků
- 100 g mouky
- 2 rozšlehaná vejce
- 200 g strouhanky
- sůl
- pepř
- rostlinný olej na smažení
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
V hrnci přiveďte kuřecí vývar k varu na středním ohni. Přisypte rýži a vařte cca 20 minut na mírném ohni, dokud se rýže neuvaří.V případě potřeby přilijte trochu vody. Ponechte rýži zcela vychladnout.
Ze dvou vrchovatých lžic risotta udělejte v dlani placku, do jejího středu umístěte kousek mozzarelly a zabalte ji do rýže, aby vznikla kulička. Stejně postupujte i u zbývající rýže a mozzarelly – získáte 12 kuliček.
Vyložte plech pečicím papírem. Připravte si tři misky: první s moukou, druhou s rozšlehaným vejcem a třetí se strouhankou. Ochuťte mouku solí a pepřem.
Každou kuličku obalte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Oklepejte přebytečnou strouhanku a umístěte kuličku na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte na 20 minut do lednice.
Nalijte olej do hluboké pánve (cca 5cm vrstvu) a přiveďte jej k teplotě 175 °C. Opatrně vložte 2–3 kuličky do oleje a smažte je 3–4 minuty, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Vyjměte je z oleje, nechte okapat a pomocí utěrky odsajte přebytečnou mastnotu. Uchovávejte teplé, dokud nebudou hotové všechny kuličky a poté je ihned podávejte.
Podávejte samostatně nebo s rajčatovou omáčkou. Buon appetito!