Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 400 g hovězího masa nakrájeného na kousky
  • 800 g mrkve
  • 1 sklenice červeného vína
  • 1 sklenice vody
  • 1 svazek bylinek (bouquet garni – petržel, tymián, bobkový list apod.)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • pepř

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie252 kcal
Tuky9 g
Sodík98 mg
Sacharidy16 g
Bílkoviny22 g
Fosfor246 mg
Draslík1,070 mg
Tekutiny344 ml

Postup přípravy

Nakrájejte mrkev a namočte ji na 2 hodiny do vlažné vody, vodu poté vylijte. V litinové pánvi osmažte na lžíci oleje kousky masa a nasekanou cibuli. Až bude maso dobře opečené, podlijte ho červeným vínem a vodou. Přidejte pepř, bylinky, česnek a nakrájenou mrkev. Přikryjte a duste 2 hodiny.

Nutriční tipy

Je nezbytné, aby zelenina byla připravena správným postupem snižujícím obsah draslíku: zeleninu nakrájejte na kostky, vložte na dvě hodiny do vlažné vody, kterou poté slijete a před vařením vyměníte za novou. Tímto postupem se obsah draslíku sníží až o 1/3.