Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
Na jednu koláčovou formu o průměru 23 cm (3–4 porce)
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky (typ 550)
- 1/2 lžičky soli
- 100 g dobře vychlazeného másla
- 60 g ledové vody
- 1 lžíce octa
Zeleninová vrstva:
- ½ malé červené dýně hokaido (450 g dužiny)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- Sůl
- Pepř
Náplň:
- čerstvý tymián (2 větvičky)
- 100 g čerstvého kozího sýra (45 % tuku v sušině)
- 3 vejce (velikosti L)
- Sůl
- Pepř
- Kajenský pepř
- 20 g nesolených pistácií
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Smíchejte mouku a ½ lžičky soli. Přidejte hoblinky másla. Jemně směs mělněte prsty, dokud nezpracujete všechny větší kousky másla.
Přilijte ocet a vodu, zamíchejte a krátce prohněťte rukama, aby vzniklo hladké těsto.
Zpracujte těsto do koule a nechte ho 30–60 minut odpočinout v chladničce.
Předehřejte troubu na 200 °C. Oloupejte dýni, odstraňte z ní semínka a vláknitý střed. Pevnou dužinu (přibl. 450 g) nakrájejte na tenké plátky.
V misce smíchejte olivový olej, med, sůl a pepř. Do směsi přidejte plátky dýně a dobře je v marinádě obalte. Potom plátky dýně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je na 20 minut péct do předehřáté trouby. Po vyjmutí z trouby je nechte chladnout na plechu.
Vymažte máslem koláčovou formu a vychladlé těsto na quiche vyválejte dotenka mezi dvěma vrstvami pečicího papíru. Přeneste těsto do formy, tak, aby pokrývalo celou její plochu, a několikrát ho propíchněte vidličkou. Potom těsto překryjte pečicím papírem. Na pečicí papír rozprostřete suché luštěniny nebo fazole, aby si těsto při pečení zachovalo tvar.
Snižte teplotu v troubě na 180 °C a vložte základ quiche na 15 minut na střední rošt trouby, aby se předpekl. Potom odstraňte pečicí papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut.
Z větviček tymiánu otrhejte lístky a nadrobno je nasekejte. Do mixéru vložte čerstvý kozí sýr a vejce a ušlehejte z nich hladký krém. Podle chuti okořeňte tymiánem, solí, pepřem a trochou kajenského pepře.
Nalijte krém na předpečený základ quiche a rozložte na něj plátky dýně.
Snižte teplotu v troubě na 160 °C a pečte quiche asi 20 minut na středním roštu, dokud krém neztuhne a lehce nezhnědne. Vyjměte quiche z trouby a nechte ho několik minut chladnout.
Nasekejte nahrubo připravené pistácie a před servírováním jimi quiche posypte.