NephroCare používá na těchto webových stránkách soubory cookies, které zlepšují uživatelské prostředí a poskytují co nejlepší služby. Pokračováním v procházení webových stránek souhlasíte s používáním souborů cookies. Více informací o ochraně osobních údajů.

Recepty

###ACTIONS###
 

Čokoládový špalek

Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie328 kcal
Tuky21 g
Sodík178.0 mg
Sacharidy28 g
Bílkoviny6 g
Fosfor205 mg
Draslík184 mg
Tekutiny31 ml
Ingredience (16 porcí)

Korpus:

  • 7 vajec
  • 7 lžic krystalového cukru
  • 7 lžic hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva

 

Náplň:

  • 150 g malinového džemu
  • 100 moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 250 g margarínu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g hrubě nakrájených vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

 

 

obtížné - výzva
Nutriční tipy

Pokud nahradíte prášek do pečiva jedlou sodou na pečení či kypřicím práškem bez fosfátů, snížíte obsah fosforu.

Postup přípravy

Žloutky ušlehejte se dvěma třetinami cukru do bílé krémové směsi (elektrickým šlehačem to trvá při plném výkonu asi 3-4 minuty). Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do něj zbytek cukru. Jednu třetinu sněhu umístěte na žloutkovou směs, navrch prosejte třetinu mouky (aby se netvořily hrudky), až poté vše opatrně smíchejte dohromady. Zbývající bílky a mouku smíchejte stejným způsobem na dvě etapy.

Velký plech na pečení vymažte margarínem a vysypte moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Rozetřete stejnoměrně směs. Pečte přibližně 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C (nebo 165 °C v horkovzdušné troubě). Po vyjmutí z trouby poprašte upečený korpus lehce moukou, přemístěte na krájecí prkénko (odstraňte případný pečící papír) a srolujte. Zabalte korpus do papíru nebo utěrky a nechte vychládnout. Po vychladnutí opatrně korpus rozbalte a potřete tenkou vrstvou džemu. Pokud je džem příliš tuhý, zřeďte jej trochou likéru.

Příprava krému: moučkový cukr smíchejte se žloutky a zahřívejte na páře, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Nechte vychladnout. Rozšlehejte nejprve samotný margarín, poté jej spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Pokapejte rozpuštěnou čokoládou, dejte směs postupně chladnout a nakonec přimíchejte lžíci rumu.

Až bude korpus díky džemu dostatečně zvláčnělý, rozetřete na něj dvě třetiny krému a posypte ořechy a rozinkami, které jste předtím namočili ve vodě a scedili. Pevně srolujte do špalku a potřete zbývajícím krémem.

Vidličkou vytvořte na povrchu vzor. Špalek můžete také ozdobit nakrájenými mandlemi, praženými vlašskými nebo lískovými ořechy, nastrouhaným kokosem a marcipánem. Před podáváním uchovejte v ledničce, aby se dezert lépe krájel.

Nutriční tipy

Pokud nahradíte prášek do pečiva jedlou sodou na pečení či kypřicím práškem bez fosfátů, snížíte obsah fosforu.

Původ: Maďarsko
 
###ACTIONS###