Recepty

Ingredience (2 porce/porcí)

  • 300 g brambor
  • 2 vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 60 g majonézy
  • 120 g kysané smetany (30 % tuku)
  • špetka přírodního zeleninového koření bez soli
  • mletý bílý pepř
  • špetka cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie600 kcal
Tuky49 g
Sodík728 mg
Sacharidy28 g
Bílkoviny13 g
Fosfor260 mg
Draslík419 mg
Tekutiny254 ml

Postup přípravy

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Namočte je na 2 hodiny ve vlažné vodě, kterou slijte. Uvařte je (nejlépe během vaření vodu ještě jednou vyměňte). Tento postup pomůže snížit obsah draslíku v bramborách. Vejce uvařte, oloupejte a nadrobno nakrájejte. Stejně tak nakrájejte na malé kostky kyselé okurky. V míse smíchejte majonézu, kysanou smetanu a koření, pak přidejte připravené brambory, uvařená vejce a kyselé okurky. Vše vložte na několik hodin do lednice, aby se salát dobře uležel. Salát může být podáván jako příloha s pečeným nebo smaženým masem, je však dostatečně výživný i samostatně.