Recepty

###ACTIONS###
 

Alorská chlebová polévka (Perota)

Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie413 kcal
Tuky7 g
Sodík649.0 mg
Sacharidy73 g
Bílkoviny12 g
Fosfor156 mg
Draslík823 mg
Tekutiny406 ml
Ingredience (4 porcí)
  • 200 ml olivového oleje
  • 2 brambory
  • 1 rajče
  • 2 zelené papriky
  • 400 g křupavého pečiva (francouzská bageta nebo podobně)
  • 600 ml vody
  • špetka soli k dochucení
snadné
Nutriční tipy

Typické jídlo pocházející ze španělské provincie Malaga. Každou první sobotu v říjnu se ve městě Álora slaví tzv. Den polévky Perota, kdy jsou všichni zváni k ochutnání tohoto vynikajícího pokrmu.
Alorská chlebová polévka patří do kategorie horkých polévek, a proto je nejlepší ji vařit na podzim a v zimě. Jelikož se jedná o jídlo s velkým obsahem vody, je doporučena především pacientům s dobrou zbytkovou diurézou. Pro pacienty, kteří již nemočí, je nejvhodnější doba, kdy tento pokrm konzumovat, krátce před dialýzou. Polévku můžete zpestřit různými dalšími ingrediencemi a dodat jí tak různé chutě. Lze do ní přidat např. okurku, cibuli, pomeranč, ředkvičky, fíky, hroznové víno… záleží na sezónní nabídce. Dávejte však pozor na vysoký obsah draslíku v některých surovinách. Při jejich přípravě je doporučeno použít postupu snížení obsahu draslíku, díky němuž je hotové jídlo zdravější. Oloupané a nakrájené brambory a zeleninu namočte nejméně na dvě hodiny do vody, aby se odstranil škrob a draslík. Vodu poté slijte a vyměňte za novou. Ideální je vyměnit vodu ještě jednou během vaření. Ze stejného důvodu můžete nahradit běžné pečivo pečivem bez soli. Rajčata můžete oloupat a odstranit semínka.
Tento středomořský pokrm plný zdravých ingrediencí je vhodný pro vegetariány i vegany. Celiakové by měli samozřejmě nahradit obyčejné pečivo pečivem bezlepkovým. Případné zbytky polévky mohou být využity pro přípravu kaše, do níž přidáte trochu oleje a pažitku.

Postup přípravy

Oloupejte brambory a nakrájejte je na přibližně ½ cm plátky. Dobře umyjte a na kostky nakrájejte rajče. Umyjte papriky a nakrájejte je na malé proužky. V hlubší pánvi rozehřejte na mírném ohni olej a přidejte brambory. Jakmile budou brambory opečené dozlatova, vyndejte je na savý papír či ubrousek, pomocí něhož odstraníte přebytečný olej. Ve zbylém oleji na pánvi opečte papriky, které po změknutí přidejte na stranu k bramborám. Nakonec zlehka opečte kousky rajčete. Po několika minutách, až budou rajčata osmažená, k nim přidejte brambory a papriky a vše dohromady poduste. Poté přidejte vodu a špetku soli. Až se voda začne vařit, snižte teplotu a nechte vařit ještě 3 minuty. Do hlubokých talířů rozdrobte pečivo a přelijte jej hotovou polévkou. Podávejte horké.

Nutriční tipy

Typické jídlo pocházející ze španělské provincie Malaga. Každou první sobotu v říjnu se ve městě Álora slaví tzv. Den polévky Perota, kdy jsou všichni zváni k ochutnání tohoto vynikajícího pokrmu.
Alorská chlebová polévka patří do kategorie horkých polévek, a proto je nejlepší ji vařit na podzim a v zimě. Jelikož se jedná o jídlo s velkým obsahem vody, je doporučena především pacientům s dobrou zbytkovou diurézou. Pro pacienty, kteří již nemočí, je nejvhodnější doba, kdy tento pokrm konzumovat, krátce před dialýzou. Polévku můžete zpestřit různými dalšími ingrediencemi a dodat jí tak různé chutě. Lze do ní přidat např. okurku, cibuli, pomeranč, ředkvičky, fíky, hroznové víno… záleží na sezónní nabídce. Dávejte však pozor na vysoký obsah draslíku v některých surovinách. Při jejich přípravě je doporučeno použít postupu snížení obsahu draslíku, díky němuž je hotové jídlo zdravější. Oloupané a nakrájené brambory a zeleninu namočte nejméně na dvě hodiny do vody, aby se odstranil škrob a draslík. Vodu poté slijte a vyměňte za novou. Ideální je vyměnit vodu ještě jednou během vaření. Ze stejného důvodu můžete nahradit běžné pečivo pečivem bez soli. Rajčata můžete oloupat a odstranit semínka.
Tento středomořský pokrm plný zdravých ingrediencí je vhodný pro vegetariány i vegany. Celiakové by měli samozřejmě nahradit obyčejné pečivo pečivem bezlepkovým. Případné zbytky polévky mohou být využity pro přípravu kaše, do níž přidáte trochu oleje a pažitku.

Původ: Španělsko
 
###ACTIONS###