Dobré jídlo

Den s dobrým jídlem – ukázkový jídelníček s doporučeními

Snídaně

  • 2 plátky toastu
  • 1 plátek bílého chleba
  • 2 malé lžičky margarínu (rostlinného tuku) nebo másla, 1 polévková lžíce smetany
  • šálek kávy
  • 1 malá lžička cukru

Doporučení:

Káva obsahuje o něco více draslíku než čaj. Proto během víkendu, pokud pijete běžně dva šálky kávy, zkuste jeden nahradit čajem.

Svačina

  • 100 g jablkového kompotu se skořicí (domácího)

Doporučení:

Než začnete jíst, vylijte z kompotu všechnu šťávu.

Oběd

  • Špagety s cuketou a kuřetem
  • 90 g špaget
  • 100 g cukety
  • 60 g kuřecích prsou

  • Borůvky se šlehačkou
  • 100 g borůvek
  • 2 polévkové lžíce šlehačky
  • 1 malá lžička cukru

  • malá sklenice vody – 50 ml

Doporučení:

Místo cukety můžete použít i jinou zeleninu, např. mrkev nebo papriku.

Borůvky mají relativně menší množství draslíku a fosforu než ostatní bobulovité plody.

 

Svačina

  • 1 plátek štrúdlu
  • 150 ml ovocného čaje

Večeře

  • 2 plátky bílého chleba
  • 2 polévkové lžíce margarínu či másla nebo olivového oleje
  • 80 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, dobře scezeného
  • 100 g okurkového salátu (okurky, ocet, olej, bylinky a koření)
  • 1 vařené vejce
  • malá sklenice vody – 50 ml

Doporučení:

Tuňák je dobrým zdrojem bílkovin. Zkuste posypat vajíčko koprem místo solí.

 

Nutriční hodnoty (přibližně):
Kalorie2 200Fosfor1 010 mg
Bílkoviny 80 gSacharidy300 g
Voda 500 mlTuky85 g
Draslík1 770 mgSodík1 985 mg