NephroCare používá na těchto webových stránkách soubory cookies, které zlepšují uživatelské prostředí a poskytují co nejlepší služby. Pokračováním v procházení webových stránek souhlasíte s používáním souborů cookies. Více informací o ochraně osobních údajů.

Detail

Houby a dialyzovaní pacienti

Každý rok, a obzvlášť tento, je bohatý na houby. Sbíráme je pro potěšení, krásu a ceníme si je pro chuťové a aromatické hlediska. Pokládáme je za pochutinu s vysokými organoleptickými účinky na naše smysly. Jejich využití je široké, a to například jako do vařených pokrmů nebo jako koření, zpestření jídla, salátů apod.

Složení
- Až 92 % vody, bílkoviny 1-2 %, sacharidy až 4 %, tuky až 3 %
- Vitamíny skupiny D, B hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod.
- Minerální látky fosfor a draslík, zinek apod. 

Jsou velmi těžce stravitelné. Rozhodnete-li se je zařadit do jídelníčku, tak raději mimo dny dialýzy.

Jen pro porovnání hodnot draslíku a fosforu u některých vybraných hub: 

Kdy si je můžu dopřát
-
Jestliže moje hodnota draslíku je v ideálních hodnotách (3,5-5,1mmol/l)
- Jestliže budu používat jen čerstvé nebo nakládané houby
- Jestliže dodržím doporučené množství – to je max. jednu malou hrst
- Jestliže znám původ hub  

Využití hub
-
Do pomazánek, nákypů, omelet, salátů, zadělávaných jídel
- Pod maso, mleté maso nebo můžou být součástí mletého masa, karbanátků, sekané, kroket
- Do polévek (pozor s příjmem polévky přijímáte i tekutiny)
- Do čalamád (nevyužívejte šťávu z čalamád), gulášů
- Jako hlavní jídlo jsou možné hubové řízky, guláš, rizoto

Pozor: Houby jsou těžce stravitelné a neměly by se doplňovat o větší množství tuků, vajec, knedlíků, krupice. K houbovému jídlu se hodí chléb nebo brambory, které jsou předem technologicky zpracované.

Rizika
- Větší příjem hub, než jedna hrst, zvyšuje riziko hyperkalémie, ale i zažívacích potíží
- Houby sbírané u elektráren, silnic atd. obsahují více olova, rtuti, arzenu a další negativních látek
- Houby nezapíjet alkoholickým nápojem
- Nepoužívat sušené houby, raději konzervované, mražené, ale jen v doporučeném množství

Jak je uchovávat a sbírat
- Houby sbírat do koše, krabice nebo tak, aby nedošlo k vzájemnému otlačení
- Houby nesmějí být suché, otlačené, červivé a špinavé
- Sbírat jen houby, které znám, nikoliv experimentovat
- Houby mohou být jen několik hodin v ledničce
- Houby ihned zpracovat
- Sterilované houby v sladkokyselém nálevu, vždy před podáním propláchnout